Bloemkoolpizza

Bloemkool kan prima dienen als basis voor een pizza. En het grote voordeel daarbij is dat je dan een pizza maakt die absoluut glutenvrij is omdat er immers geen graanproducten worden gebruikt voor de bodem. De smaak van de bloemkool wordt vrijwel helemaal geneutraliseerd door de vulling, dus je proeft bijna geen verschil met een pizza waar een bodem van graan onder ligt. Als je een glutenvrij dieet volgt of als je graag eens wilt proeven hoe dit smaakt dan is dit een ideale manier om het eens uit te proberen. Niet alleen mensen met een gluten intolerantie eten tegenwoordig glutenvrij. Er zijn ook mensen die in principe geen lichamelijke klachten krijgen als ze gluten eten, maar die toch kiezen voor deze levenswijze. Dit kan te maken hebben met gezinsleden die glutenvrij eten, maar het kan ook een volledig vrije keuze zijn. Veel mensen die geen gluten (meer) eten geven aan zich er goed en gezond bij te voelen.

Zo maak je een pizza met een bloemkoolbodem

Wil je een vegetarische pizza maken met een bodem van bloemkool, dan heb je het volgende nodig:
• 800 gram bloemkoolroosjes
• 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 100 gram cashewnoten
• 2 eieren
• 2 theelepels gedroogde oregano
• 2 rode uien
• 1 gele paprika
• 2 zakjes mozzarella van 125 gram
• 135 gram pesto (kant en klaar te koop in een potje)
• 15 gram basilicum
• 50 gram pitloze zwarte olijven

De werkwijze is als volgt:

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Snijd de bloemkool in kleine stukjes en vermaal deze vervolgens samen met de cashewnoten en de Parmezaanse kaas tot een gemakkelijk te verwerken kruim. Doe dit in een kom en maak er een kuiltje in. Hierin breek je vervolgens de twee eieren. Kneed het mengsel hierna met een koele hand tot een soepel deeg.
Je kunt een pizzavorm gebruiken, of maak van het deeg een platte vorm op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Let er op dat de bodem minimaal een halve centimeter dik is, maak hem dus niet t e groot. Bak de pizzabodem in ongeveer 30 minuten goudbruin onder in de voorverwarmde oven.
De bodem is nu klaar om gevuld te worden. Dit kan in principe met alle soorten vulling die je normaal voor een pizza gebruikt. Maar we zijn nu bezig met een glutenvrije, vegetarische pizza, dus de vulling is daarop aangepast.

Zo maak je de vulling

Snijd de rode uien en de gele paprika in dunne ringen of reepjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Bestrijk je pizzabodem met de pesto. Beleg de pizza vervolgens met ui, pizza en mozzarella en verdeel de zwarte olijven gelijkmatig eroverheen. Bak hierna de pizza in het midden van de oven af op 200 graden. De baktijd is ongeveer 15 minuten. Bestrooi de pizza voor het serveren met wat basilicum.
Je kunt voor de vulling van je pizza natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken. Champignons zijn een prima vervanger voor vlees of vis. Ook een goed vullende groente zoals spinazie kun je prima gebruiken in combinatie met kaas en uien. Zo maak je een smakelijke pizza waarbij je vlees of vis niet zult missen. En dat hij dan ook nog eens glutenvrij is, dat is mooi meegenomen.