Bloemkoolsoep

Bloemkool is een veelzijdige groente. Je kunt hem koken, rauw in salades verwerken en je kunt er zelfs rijst of een pizzabodem van maken. Maar er is nog een mogelijkheid, namelijk een niet te versmaden bloemkoolsoep. En met deze soep kun je dan vervolgens weer eindeloos variëren. WE geven je het basisrecept voor bloemkoolsoep, en vertellen je ook hoe je kunt variëren met dit recept.
Zo maak je een romige bloemkoolsoep
Een heerlijke romige bloemkoolsoep maken is niet moeilijk. Dit heb je nodig:
• 1 grote bloemkool van minimaal 600 gram
• 250 ml ongeklopte slagroom
• 2 grof gesneden uien
• Roomboter
• Zout en peper
Smelt roomboter in een pan en fruit hier de ui in. Zorg dat de ui niet verkleurt, houd het vuur laag. Snijd de bloemkoolroosjes in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de bloemkoolplakjes in de pan bij de gefruite ui en schenk hier een liter water overheen. Kippenbouillon kan ook. Voeg zout en peper naar smaak toe. Breng het water aan de kook en laat de bloemkool op laag vuur gaar worden in 12-15 minuten. Voeg nu de slagroom toe en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens pureer je de bloemkool met een staafmixer en je bloemkoolsoep is klaar om te worden geserveerd. Deze bloemkoolsoep is zowel vegetarisch als glutenvrij.

Variatie met ham

Wil je liever een bloemkoolsoep met wat meer smaak, dan kun je dit recept proberen. Kook in ruim water (circa 1 liter) bloemkool gaar in circa 15 minuten met een snufje zout en peper. Voeg voor meer vulling een in blokjes gesneden aardappel toe. Snijd ondertussen een ons rauwe hamplakjes in reepjes en bak deze in een droge pan tot ze knapperig zijn. Zet het vuur niet te hoog, dan verbrandt de ham. Laat de ham uitlekken op keukenpapier. Pureer nu de soep met een staafmixer en voeg een bekertje crème fraîche toe. Breng de soep weer aan de kook. Doorkoken is niet nodig. Verdeel de soep over borden of soepkommen en verkruimel de geroosterde ham erboven

Met bloemkoolsoep kun je eindeloos variëren

Wanneer je het basisrecept voor bloemkoolsoep hebt gemaakt kun je hier eindeloos mee variëren. Je kunt er bijvoorbeeld uitgebakken spekblokjes aan toevoegen voor een extra pittige smaak. Maar je kunt ook kiezen voor gerookte zalm als je wel van vis maar niet van vlees houdt. Ook dat combineert prima met bloemkoolsoep. Omdat gerookte zalm al zout is, hoef je dan in de soep minder zout te doen.

De traditie van bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep wordt overal in Europa gegeten. Maar zeker in Scandinavische landen is het een populair gerecht dat je in vrijwel ieder restaurant op de kaart zult tegenkomen. Omdat bloemkool zeer voedzaam is, is het een populaire groente in gebieden waar het vaak koud is en mensen graag goed eten om warm te blijven. Soep is dan een welkom item op het menu. De inwoners van de landen in Noord Europa weten je dan ook vaak te verrassen met heerlijke en bijzondere variaties op het basisrecept.